…”L’educació és el cor de totes aquelles estratègies que
es consideren necessàries per construir una cultura de la pau que és,
sense dubte, el marc adequat per a la ciutadania”… Carmen Labrador Herraiz.
És interessant que, si ens plantegem incloure l’educació per a la pau al nostre projecte de centre, ens preguntem què vol dir educar per a la pau. En aquest article fem una reflexió teòrica sobre el significat,els fonaments i les connotacions de l’educació per a la pau sociocrítica.
Entenem la paucom “el procés de realització de la justícia en els diferents nivells de la relació humana. És un concepte dinàmic que fa aflorar, i ens convida a afrontar i resoldre els conflictes de forma noviolenta, i el fi de la qual és aconseguir l’harmonia de la persona amb si mateixa, amb la natura i amb les altres persones“2.
Entendríem la cultura de pau com aquella situació social de justícia generalitzada, en la que totes les persones tindrien les necessitats bàsiques cobertes i els drets humans garantits; en la que les relacions entre les persones i entre aquestes i el seu medi es desenvoluparien amb respecte i harmonia; en la que les decisions que ens afecten col·lectivament es prendrien de forma democràtica; i en la que es vetllaria constantment per mantenir aquestes condicions de seguretat humana i global. Tot plegat requereix d’un canvi profund de valors socioculturals molt arrelats, sovint no explicitats, i és per això que parlem d’un procés llarg i en construcció permanent. (Escola de Cultura de pau, per saber-ne més veure l’article “l’enfocament sociocrític de l’educació per la pau”)
Enllaços a articles i documentació sobre l’educació per la Pau:
Una altra educació és possible
Document Marc sobre la convivència al centre educatiu
Cultura de Paz en tiempos de crisis
La acción directa noviolenta y la desovediencia civil
Contes per a l’educació en valors